Chef interjú

Chef interjú

2017. 11. 22.

 

Ki is rejtőzik a sushik mögött?

 

Ebédre, vacsorára, otthonra, irodába, idősnek, fiatalnak, felnőttnek, gyereknek egyaránt. Egy szóval mindenki megtalálja a saját kedvencét a Japanikában. Kínálata színes és változatos legyen szó levesről, salátáról, sushiról, thai tésztáról, grill húsról, desszertről.

Japanika a gyerekeknek saját menüvel és színezővel kedvez, hogy a családi ebéd is nyugodtan és nagy mosollyal teljen.

Minden munkanapon 12.00 – 15.00 között Business menüvel várja, amit több mint 20 fogásból lehet összeválogatni már 1700 Ft-tól.

Ha valaki mégis az irodában éhezne meg vagy otthon az esti film mellett szeretne vacsorázni, akkor a Japanika futárok segítenek és egészen az ajtódig viszik a rendelésedet. Házhozszállítás minden nap 12.00 és 22.00 óra között kérhető.

 

Na de hogy vélekedik erről és másról Varga László, a Japanika konyhafőnöke? Szeretnénk kicsit jobban bemutatni Nektek, hogy ki is dolgozik nap mint nap azért, hogy Ti mindig elégedetten és jóllakottan fejezzétek be az ebédet, vacsorát.

Mikor kezdtél el a sushival foglalkozni?

1999-ben megismerkedtem a Hokkama nevű Japán séffel. Vele kezdtem el még 1999-ben, itt Magyarországon.

Mi a legnagyobb tévhit a sushival kapcsolatban?

Az, hogy otthon bárki el tudja készíteni. 😊
De az is, hogy csak nyers hallal lehet enni. Általában mindenki rögtön arra gondol, hogy húúú sushi az akkor nyers hal, de gyakorlatilag bármit bele tudsz tenni, a magyar ízvilágtól kezdve egészen amíg kicsit fúziósra átalakítod.

Milyen emberekkel találkoztál, milyen projektekben dolgoztál már, amikre azt mondod, hogy úgy igazán büszke vagy?

A sushinál is, mint minden másik nagyobb étteremnél van, amikor hírességeknek készítünk ételeket, hírességekkel dolgozhatunk együtt. Megemlíteném a Hal a tortán-t a Vacsoracsatát, ezek inkább élmények és emlékek, nem feltétlenül a sushiról szólnak. Nemrég például itt volt Marilyn Manson, neki is mi tekertük a sushit. Ajándékba még koncertjegyet is kaptunk. Mila Kuniséknak is volt szerencsém ételt készíteni, ők is nagyon kedvesek és közvetlenek voltak.

Melyik a kedvenc ételed az új étlapról?  

A Japanika cézársaláta. Szerettünk volna elkészíteni egy olyan ételt, amit mindenki ismer, viszont minél több ázsiai alapanyag felhasználásával kicsit a saját képünkre tudjuk formálni. Kis wasabival és kínai gőzölt kenyérrel eljapanikásítottuk! 😊

Melyik alapanyag az, amelyik a legjobban emlékeztet az télre erről az étlapról?  

Szeretem a csillagánizs, kardamom kombinációját, ami illik a sütőtökkrémleveshez. Ezt egy kicsit megbolondítja a füstöltlazac.   

Legviccesebb pillanatod a Japanikában?

Mindig vannak érdekességek. Általában a wasabival szoktak kisebb malőrök történni. Nagyon sokan nem ismerik és nem merik megkérdezni, hogy mi az, de bátran megeszik egyben az egészet. Utána jönnek a sűrű grimaszolások és könnycseppek, a felszolgáló pedig szaladhat még egy kör itallal… :D

Melyik volt a legbevállalósabb sushi/étel, amit valaha ettél és hol?

Bármerre is járok mindig igyekszem a helyi ételeket letesztelni. Mivel szakács vagyok, így mindent megkóstolok, még ha nem is tartozik a kedvenceim közé. Csiga, béka, szöcske, cápahús, krokodil steak… minden jöhet 🙂 Ami tervben van egy japán út alkalmával, az a Fugu (gömbhal) tesztelése.

Mi az a 3 alapanyag, ami nálad mindig megtalálható otthon?

Ez elég nehéz kérdés, mivel az időm nagy részét a konyhán töltöm. Vagy a sajátomban vagy pedig a séf barátaimhoz szoktam beugrani némi eszmecserére és ötletelésre.

Otthoni főzés elég ritka számban fordul elő. A hűtöm tartalma kimerül pár üveg jó borban. Ha esetleg mégis főzésre kerül a sor, akkor mindig friss alapanyagokat szerzek be. Főleg a bélszín, T-bone és egyéb marha ételeket részesítem előnyben. Ízesítésként pedig a szarvasgombától kezdve a japán citromig mindent használok. Kétszer ritkán készítem el ugyanazt, próbálom feszegetni a saját határaimat és persze a barátaimét, akik hozzám jönnek. ;-)